donderdag 14 juni 2018

Narcisme en hoovering

"Hoovering" is een Engelse term, genoemd naar het bekende stofzuigermerk, en wordt gebruikt om het proces aan te duiden dat de narcist gebruikt om zijn slachtoffers weer terug in de "manipurelatie" te zuigen. Cluster B's zien hun slachtoffers het liefst als ze één voet uit de deur hebben, als ze voelen dat het slachtoffer niet meer meestapt in hun donkere realiteitstunnel. Dit kan ook gebeuren als ze je met iedereen die je kent en niet kent aan het bedriegen zijn en als ze merken dat hun nieuwe voedingsbron niet zo meegaand is dan ze wel denken. Dan komen ze na de vuilbakfase bij jou eens kijken of ze nog een kans maken om bij jou voeding te scoren. Alles gaat over voeding, het gaat niet over jou. Deze wezens, deze evolutionaire fouten, springen van voedingsbron naar voedingsbron, van relatie naar relatie, van job naar job, van vriendschap naar vriendschap, maar kunnen geen enkele houden en zien mensen als gebruiksvoorwerpen. Het is onvermijdelijk dat ook hier vroeg of laat een einde aan komt, en ze wéten dat! Daarom is het belangrijk dat je, en daar gaan we weer, alle contact verbreekt als je de relatie beëindigd hebt of als zij de relatie beëindigd hebben, meestal door van de aardbol te verdwijnen en je een oorlog te laten voeren in je eigen hoofd tegen jezelf, zonder boe of bah, zonder uitleg aan de kant geschoven. Na een aantal maanden, kan je er zeker van zijn dat ze eens een SMS'je sturen met "hey" of "ik mis je" of een smiley, gewoon om te testen of je nog steeds beschikbaar bent als voedingsbron. Het is in die periode heel belangrijk om geen reactie te geven en alle toegangswegen naar je leven te blokkeren. SMS, mail, facebook, gemeenschappelijke vrienden, ... Als je weet wat er komt, is het gemakkelijker om deze fase te overleven, je kan er tenminste een naam aan geven en je weet dat je niet alleen bent en niet gek bent. Van cluster B's afkomen is nog moeilijker dan kauwgom van de zool van je schoen proberen te krijgen. Het is gewoon een spelletje om te zien of ze nog een reactie krijgen van jou, positief of negatief, alles gaat over controle over jouw emoties. Daarom beschrijf ik hieronder de meest voorkomende hooveringtactieken van cluster B's, ingekleed met mogelijke situaties.

1. Na een aantal maanden radiostilte, laten ze je weten dat ze een hartoperatie moeten laten doen, een diagnose gekregen hebben van kanker, ongeneeslijk ziek zijn, iemand in hun familie of vriendenkring is ziek, er is een grote crisis ergens, ... om te spelen op je schuldgevoel. Jij bent waarschijnlijk zeer lief en zeer vrijgevig, dus de kans is groot dat je medelijden krijgt, ze wil helpen en BOEM, je bent terug in de manipurelatie.

2. Doen alsof ze bezorgd zijn over jou. "Hey, ik heb gehoord dat je het moeilijk hebt, kan ik je helpen?" Ze hebben misschien ergens gehoord dat er iemand in jouw vriendenkring of familie overleden is en dan sturen ze je heel bezorgd een SMS om te laten weten dat ze "meevoelen" met jou (wat onmogelijk is, deze "mensen" hebben geen gevoelens). Ga je hierop in, dan is het weer BOEM, je bent terug in de manipurelatie en het spelletje start van vooraf aan.

3. Je eerst bedriegen met Jan en alleman, al je geld erdoor draaien, je slaan, een bom onder je leven leggen, je kinderen tegen je opzetten, ... en dan na een aantal maanden radiostilte een mailtje sturen om te zeggen dat het hen spijt, dat ze in een afkickcentrum zitten, dat ze je missen en dat ze het licht of God gezien hebben. Ze willen het nog eens proberen "voor de kinderen". Ga je hierop in, dan is het weer BOEM, je bent terug in de manipurelatie en het spelletje start van vooraf aan. Deze excuses kunnen heel oprecht overkomen, zelfs met valse traantjes soms, maar zijn allemaal zever en leugens. Trap er niet in.

4. Je betrapt hen in bed met 20 andere mensen, thuis. Jullie maken ruzie, de relatie is ten einde en na een aantal maanden sturen ze je een SMS alsof er niets is gebeurd tussen jullie. Een slachtoffer reageert dan vaak kwaad, verbolgen, agressief, ... en BOEM, je hebt het beest voeding gegeven.

5. Feestdagen, verjaardagen, verjaardagen van de kinderen, ... speciale gelegenheden vinden ze heerlijk om te verpesten. Jullie zijn bijvoorbeeld al een jaar uit elkaar en hebben geen contact meer. Plots op je verjaardag of op kerstavond, krijg je een SMS uit het verleden om je een fijne dag te wensen. Mensen zijn dan vaak wat emotioneler, hebben misschien een glaasje gedronken en voor je het weet ben je weer aan het SMS'en met je giftige ex of ouder. Of je dag is verpest. BOEM. 

6. Uitnodigingen voor dingen of evenementen die je interesseren, waar hij/zij nooit interesse in heeft getoond tijdens de relatie. BOEM.

7. Sms'jes die zogezegd bedoeld waren voor iemand anders, sturen ze naar jou. Bijvoorbeeld: "Hey schat, ik zie je binnen 15 minuten.", gewoon om je verdrietig te maken. Als je hierop reageert, krijg je "Oei, sorry, was niet voor jou bedoeld. Alles OK met jou voor de rest?" Ga je hierop in, dan is het weer BOEM, je bent terug in de manipurelatie en het spelletje start van vooraf aan.

8. "Kunnen we het niet nog een kans geven? Ik ga veranderen, geef ons nog een kans. Ik ga zelfmoord plegen, ik kan niet zonder jou." Ga je hierop in, dan is het weer BOEM, je bent terug in de manipurelatie en het spelletje start van vooraf aan.

9. Seksueel getinte berichten of berichten over jullie "zielsverwantschap". "Ik mis je knuffels, onze leuke ontbijtjes en wandelingen, je bent mijn soulmate." Ga je hierop in, dan is het weer BOEM, je bent terug in de manipurelatie en het spelletje start van vooraf aan.

10. Ze vragen je of jij hen gebeld hebt of een bericht gestuurd hebt. Ze draaien het script om naar jou en doen alsof jij diegene bent die hen aan het hooveren of stalken bent! Ga je hierop in, dan is het weer BOEM, je bent terug in de manipurelatie en het spelletje start van vooraf aan.

11. Berichtjes met onterechte beschuldigingen over jou. Dit is hun allerlaatste strohalm meestal als ze merken dat je niet ingaat op alle voorgaande tactieken. Ga je hierop in, dan is het weer BOEM, je bent terug in de manipurelatie en het spelletje start van vooraf aan.

12. Ze posten op Facebook, de dag nadat ze je ijskoud gedumpt hebben na 20 jaar huwelijk, foto's van hen en hun nieuw lief, ze zien er stralend uit, gezellig aan het wandelen aan zee, (met jouw kinderen!) Heel vaak voorkomend, allemaal om het slachtoffer te raken. Blokkeer hun account en kijk er niet naar, bespaar jezelf de pijn.

Mensen die dit nog nooit meegemaakt hebben, verklaren me nu waarschijnlijk zot en denken dat ik overdrijf, maar dit zijn echt heel vaak voorkomende tactieken van mensen met een cluster B persoonlijkheidsstoornis. Het is heel belangrijk om NOOIT te reageren en alle contact onmogelijk te maken met deze mensen. Dit is soms heel moeilijk, want jij blijft vaak als slachtoffer alleen en geïsoleerd achter. Probeer zo weinig mogelijk aan hen te denken en probeer je gedachten heel doelbewust af te leiden naar positievere dingen. Hoe meer je je hersenen hierop traint, hoe gemakkelijker het wordt. Zie het als afkicken van een verslaving, want dat is het ook. Probeer lotgenoten te vinden om hierover te praten. Vrienden die dit nog niet meegemaakt hebben, zeggen al snel: "Zet je erover, andere en betere, op naar de volgende." Het is helaas niet zo simpel en enkel lotgenoten begrijpen dit. Je kan ook steeds een mailtje sturen naar cannoot84@gmail.com en schrijf het desnoods van je af. Alle berichten worden vertrouwelijk behandeld.




Check ook mijn artikel over narcisme en de coronacrisis op https://stopslechterelaties.blogspot.com/2020/04/narcisme-en-corona-hoovering.html

Vind je dit artikel nuttig en denk je dat andere mensen deze informatie kunnen gebruiken? Delen is de boodschap, hoe meer mensen hiervan op de hoogte zijn, hoe beter. Neem zeker ook een kijkje op stopslechterelaties.blogspot.com voor andere artikels over narcisme en cluster B persoonlijkheidsstoornis. 

2 opmerkingen:

  1. Scherpere grenzen stellen en kwetsbaarheden afschermen en geen emotionele reactie geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je hun verantwoordelijk houdt en stelt nadat wat zij hebben misdaan dan bellen ze de politie en die kunnen ze vaak ook nog aan hun kant krijgen. Ze zijn soms ook nog bevriend met wijkagenten die hun dubbele masker niet doorzien en die zien alleen de hulpvaardige weldoener die ze anderen voorspiegelen te zijn. De etiquette is alleen een facade en overdreven die na leven als een show wat zo lijkt te zijn maar wat niet zo is. je moet wel rekening houden met hun wat etiquette betreft zelfs al zijn zij beledigend en na bedrog en dan moet je je nog aan de etiquette houden en zeg je er wat van dan zeggen ze dat je plat en ordinair bent na zich zelf te hebben misdragen en mensen te hebben geschaad. De consequenties niet willen aanvaarden na hun gedrag want mensen die door hun voor de gek gehouden zijn waren onschuldig en onwetend. . .

    BeantwoordenVerwijderen