zaterdag 2 juni 2018

De roddelcampagne van een narcist

Iemand vermoorden is strafbaar. Daarom gaan narcisten hun slachtoffers of tegenstanders zelden in het echt vermoorden (maar het gebeurt!) en gaan ze voor de karaktermoord.
Na het einde van een narcistische relatie worden slachtoffers bij iedereen die het wil horen zwartgemaakt. Er worden roddels over hen verspreid en er worden mensen gerekruteerd om mee te doen in de lastercampagne. Deze mensen heten in het Engels "flying monkeys". Er zijn twee soorten flying monkeys: mensen die zodanig naïef zijn, dat ze niet kunnen geloven dat anderen ertoe in staat zijn om zo gemene, haatdragende, destructieve dingen te doen. Ze zijn dikwijls zelf een slachtoffer van de narcist en doen mee omdat ze ergens bang zijn dat zij anders de volgende zijn die zal worden "vermoord". De tweede groep flying monkeys zijn zelf giftig. Ze weten heel goed wat ze doen en vinden het heerlijk om ook mee op de trein te springen en een slachtoffer, dat ze vaak niet eens kennen, kapot te helpen maken. We kunnen het moeilijk geloven, maar sommige "mensen" krijgen hier een kick van, ze worden hier high van. Het slachtoffer staat op die manier helemaal alleen en wordt geïsoleerd. De narcist kan jou niet meer controleren, want jullie hebben geen relatie meer, maar ze kunnen wel proberen controleren hoe andere mensen jou zien.
Dit gebeurt niet alleen in liefdesrelaties, maar ook in narcistische families. Vaak wordt er een zondebok uitgekozen, het familielid waar alle schuld op wordt gestoken van de dingen die verkeerd gaan in de familie. Een handige manier van de narcistische ouder om het probleem steeds bij een ander te leggen. Zo kan worden vermeden dat er in de richting van de narcist wordt gekeken en dat het masker valt. De zondebok wordt bij iedereen zwartgemaakt in de familie door de narcist. Het gevolg is dat ze niet meer worden uitgenodigd op familiebijeenkomsten, op feestdagen alleen zijn en geen netwerk meer hebben om op terug te vallen.
In werksituaties kan dit gebeuren omdat de narcist jaloers is op een collega zijn/haar positie, goede contacten op het werk, promoties, ... Deze mensen deinzen er niet voor terug om een hele groep collega's op te stoken tegen een persoon en roddels te verspreiden die flagrante leugens zijn en die de positie van het doelwit moet doen wankelen. Dit staat beter bekend als "mobbing".
Iemand die "codependent" is, komt deze situatie steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw tegen en begrijpen niet waarom, tot ze op een dag het woord "narcisme" ergens tegenkomen en zich hierin beginnen te verdiepen. Ze worden uitgesloten door hun eigen familie, hebben relaties met narcistische partners en hebben narcistische vrienden. Als er dan op het werk ook nog eens een mobbingsituatie ontstaat, is de cirkel helemaal rond. Slachtoffers denken dan vaak: "Er moet wel iets mis zijn met mij." Hun eigenwaarde en zelfvertrouwen ligt aan diggelen en er is een "gif" dat door hun leven loopt, waar ze niet echt hun vinger op kunnen leggen.
Als je de zondebok bent van een narcistische familie, is het belangrijk om te beseffen dat dit niet gaat over jou, maar over hen. Hoe moeilijk het ook lijkt, de beste optie is om het contact te verbreken. Slachtoffers worden vaak verteerd door schuldgevoelens, want in de maatschappij zijn er allerlei clichés in ons hoofd gehamerd. "Het blijft toch je moeder." "Je vader heeft zijn best gedaan, hij wist van niet beter." Deze dogma's, die dan nog eens worden bevestigd door therapeuten, maken een slachtoffer alleen maar zieker. Mensen zetten deze stap niet zomaar. Als iemand beslist om te breken met zijn familie van oorsprong, is er iets grondig mis en dan moet dat worden gerespecteerd door hulpverleners. Een beter begin van een hulpverlenend gesprek zou zijn: "Jouw familie is een hoop manipulatieve, gemene kakkerlakken, die je geluk en je leven doelbewust saboteren. Laten we leren omgaan met de schuldgevoelens en eenzaamheid dat deze situatie bij jou teweegbrengt."
Na een liefdesrelatie worden de familieleden en vrienden van het slachtoffer vaak gerekruteerd om het doelwit van mening te doen veranderen. Goed bedoelende familieleden bellen dan bijvoorbeeld naar iemand die eindelijk de moed bijeen heeft geraapt om weg te gaan uit een heel destructieve relatie om "er toch nog eens over na te denken en het een kans te geven voor de kinderen." Als slachtoffers dan terugkeren naar hun narcistische partner, wacht hen een escalatie van het emotioneel (en fysiek) misbruik, want ze hebben het aangedurfd om de narcist uit te dagen en te ontsnappen aan de controle. Als je beslist hebt als slachtoffer om een narcistische partner te verlaten, is het belangrijk om bij je standpunt te blijven en je niet te laten manipuleren of ompraten door de ex-partner en de flying monkeys die rond hem/haar hangen.
Een mobbing situatie kan een beproeving zijn. Verschillende mensen richten hun pijlen op één persoon, vaak op manieren die heel moeilijk te bewijzen zijn. Belangrijk is dan om je niet proberen te verdedigen, te zorgen dat alles op papier of op mail staat en te zorgen dat jouw werk onberispelijk is. Je reputatie wordt besmeurd en je capaciteiten worden in twijfel getrokken. Belangrijk is hier om steeds beleefd te blijven, niet overemotioneel te gaan reageren en waar mogelijk afstand te nemen van de collega's. Er wordt met een vergrootglas naar jou gekeken door een bende aasgieren die klaar zitten om je aan de galg te praten, dus het is belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven. Deze situatie is slechts tijdelijk houdbaar. Als er geen oplossing komt voor dit probleem, kan dit leiden tot depressies, burn-out en zelfmoord.
Last but not least: Vermijd zelf situaties waarin jij omgetoverd wordt tot een flying monkey. Elk soort gedrag van jou dat ervoor zorgt dat anderen hun reputatie en welbevinden in gevaar komt, is giftig. Het feit dat je deze blog aan het lezen bent, wil zeggen dat je zelf hoogstwaarschijnlijk last hebt in je leven van mensen met een cluster B persoonlijkheidsstoornis. Je weet dus hoe het voelt om zelf slachtoffer te zijn, verlaag je niet naar deze kakkerlakken hun rangen.
1 juni is officieel "world narcissistic abuse awareness day". Deze dag is uitgeroepen om het bewustzijn rond narcisme te verhogen, want bijna iedereen heeft hier op een gegeven punt in zijn/haar leven mee te maken, maar is er zich niet altijd van bewust. Hoe meer deze posts gedeeld worden op sociale media, hoe beter. 



Check ook mijn artikel over narcisme en de coronacrisis op https://stopslechterelaties.blogspot.com/2020/04/narcisme-en-corona-hoovering.html

Vind je dit artikel nuttig en denk je dat andere mensen deze informatie kunnen gebruiken? Delen is de boodschap, hoe meer mensen hiervan op de hoogte zijn, hoe beter. Neem zeker ook een kijkje op stopslechterelaties.blogspot.com voor andere artikels over narcisme en cluster B persoonlijkheidsstoornis. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten