dinsdag 5 april 2022

Waarom trek je narcisten aan?



 Wat is de kans dat je meerdere relaties na elkaar hebt met iemand met een narcistische persoonlijkheid? Waarom lijkt het alsof narcisten je van ver kunnen ruiken en op jou jagen, terwijl jij niet eens door hebt dat er op jou gejaagd wordt? 

De kans is eigenlijk vrij groot, want narcisten testen constant mensen en blijven hangen bij diegene bij wie de manipulatie werkt. Bij de meeste mensen werkt hun spel gewoon niet, dus ze geven het op.

Wat maakt dat jij een doelwit bent? Welke karaktertrekken heb jij, die narcisten aantrekt?

Je bent het soort persoon dat altijd klaar staat om andere mensen te helpen. Je gelooft dat alle mensen fundamenteel goed zijn en gelooft niet dat sommige mensen kwaadaardig zijn. Als mensen toch duidelijk gemeen gedrag vertonen, dan rationaliseer je dit gedrag en je gaat op zoek naar een reden achter dit gedrag. 'Hij zal wel een slechte jeugd gehad hebben.' 'Zij heeft een slecht huwelijk gehad.' enzovoort. Doordat er een 'reden' is voor dit gedrag, kunnen ze gewoon voortdoen met hun rottigheid.

Je houdt er ook niet van om nee te zeggen en mensen ongelukkig te maken. Je bent een 'people pleaser' en probeert het andere mensen zoveel mogelijk naar hun zin te maken, vaak ten koste van jezelf. Dit soort persoon is de ideale match voor een narcist. Na de love bombing fase waar ze je overstelpen met liefde om je aan hen te binden, ben jij immers diegene die altijd geeft en zij nemen alleen maar meer en meer en meer, tot je volledig leeg bent gezogen. 

Eigenlijk zijn de slachtoffers van narcisten het tegenovergestelde, maar de narcist doet ons geloven dat wij het probleem zijn. Ze kraken ons zodanig af en putten ons zodanig uit, dat we achterblijven zonder zelfvertrouwen en eigenwaarde. We geven onszelf vaak de schuld waarom de relatie misgelopen is, terwijl we alles gegeven hebben wat we hadden (emotioneel en vaak ook financieel).

De oorsprong van dit gedrag komt vaak uit onze jeugd. We hadden een ouder of belangrijk figuur in ons leven met narcistische trekken, die ons deed geloven van kleins af dat we niets waard zijn. Die ons deed geloven dat er iets fundamenteel mis is met ons. Die al hun eigen lelijke karaktertrekken op ons projecteerde en ons deed geloven dat wij nooit goed genoeg waren, wat we ook deden. Later in ons leven zoeken we dezelfde soort persoonlijkheid en beginnen er een relatie mee. We denken onderbewust dat als we deze relatie kunnen laten slagen, we 'bewijzen' dat we toch OK zijn, dat we toch de moeite waard zijn om van te houden. 

Narcisten hebben hier een zesde zintuig voor en interviewen ons en gaan op zoek naar de trauma's uit onze jeugd. Omdat wij blij zijn dat we eindelijk gehoord worden door iemand, vertellen we hen vrij snel alles, waardoor we hen de wapens om ons later te vernietigen en emotioneel kapot te maken, zelf in handen geven.

Het is pas wanneer we de trauma's uit onze jeugd een plaats geven dat we minder vatbaar zijn voor narcisten. We moeten als het ware de 'originele' narcist uit ons leven 'verslaan' voor we veilige volwassen relaties kunnen aangaan met personen die ons graag zien voor wie we zijn en niet voor wat we hen kunnen geven. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten