dinsdag 28 december 2021

Wat voel je na een narcistische relatie?

Dit artikel gaat over de rollercoaster aan emoties die je voelt na de breuk met een narcist (bron: Thrive after abuse). Mensen die dit nog niet hebben meegemaakt, hebben het vaak heel moeilijk om te begrijpen waar je het over hebt. Het is ook veel voorkomend dat slachtoffers of overlevers met meer dan 1 narcist te maken hebben in hun leven of verschillende relaties na mekaar hebben met dit soort persoonlijkheidstype. Overlevers durven dan op de duur niet meer praten over wat ze meemaken, want ze zijn bang dat ze niet meer geloofd worden of voor gek verklaard worden, dus ze zwijgen liever. Dit zijn de meest voorkomende emoties, met een aantal voorbeelden.

Verwarring

... omdat de relatie heel snel ging, als een wervelwind. Wij voelden zelf diep vanbinnen dat er iets niet klopte, maar zelfs onze vrienden en familie zeiden dat het de perfecte match voor ons was en dat we ons niet moesten aanstellen.
... omdat ze al heel snel zeiden dat ze ons graag zagen en voor eeuwig bij ons wouden blijven. We hadden alarmbelletjes bij het puberale bakvisgedrag van onze nieuwe partner, maar genoten er ook van en negeerden onze intuïtie. 
 ... omdat we al heel vroeg in de relatie gedrag zagen dat niet klopte. Extreme jaloezie, woedebuitjes, soms wat ruw, ... maar weer negeerden we ons buikgevoel. 
 ... omdat we het gevoel kregen dat we gek werden, we begonnen te twijfelen of wij niet het probleem waren. Waren wij paranoïde, te jaloers of overgevoelig? Of gedroegen ze zich toch vreemd? Waren ze toch aan het chatten met mensen die we niet kenden? Of hadden we het toch (niet) verkeerd gezien? We begonnen te twijfelen aan onze eigen perceptie en geheugen. 
... omdat dit misschien de normale hoogten en laagten waren van een relatie? Verwachtten we er gewoon teveel van? Waren we toch te veeleisend?
... omdat niemand anders een probleem zag en ze twee gezichten hadden. Wij werden op de duur gezien als het probleem door de omgeving.
... omdat wij de schuld kregen van hun problematisch gedrag.
... omdat we in een eindeloze loop gesprekken voerden die niets oplosten.
... omdat we op de duur onze excuses aanboden voor dingen die we niet gedaan hadden, gewoon om de sfeer te herstellen en het conflict te beëindigen. 
... omdat we ons lieten overtuigen om dingen te doen die eigenlijk tegen onze eigen waarden zijn en achteraf bekeken niet verstandig waren. We voelen ons stom.

Geïsoleerd 

... omdat we eindelijk onze soulmate gevonden hadden. We spendeerden al onze vrije tijd met hen en steeds minder tijd met onze familie en vrienden.
... omdat we ons lieten overtuigen om onze opleiding of job stop te zetten, waardoor we financieel afhankelijk werden en het ons niet konden permitteren om te vertrekken.
... omdat we onze vrienden en familie tegen ons lieten opstoken, ja zelfs tegen onze eigen kinderen praatten we niet meer op de duur. Als we dan uiteindelijk contact zochten en ons verhaal vertelden, waren we al te ver verwijderd of waren mensen onze verhalen beu, want we zetten toch nooit de stap om hen te verlaten. We zwegen dan maar liever over onze problemen. 
... omdat we samen met hen verhuisden naar een plaats ver van ons netwerk, waar we niemand kenden en misschien zelfs de taal niet spraken.
... omdat we niet beseften dat we constant werden gecontroleerd door hen, via SMS of aan de telefoon. We dachten dat dat liefde was. 
... omdat we geen idee hadden hoe we alleenstaande ouder moesten zijn. 
... omdat we beschaamd waren dat we niet vroeger de relatie beëindigd hadden. Hoe hadden we het zo ver laten komen?
... omdat we op de duur niemand meer vertrouwen en gewoon alleen willen zijn.
... omdat zelfs onze eigen advocaat of de politie ons het gevoel gaf dat we aan het overdrijven waren of niets konden bewijzen.

Angstig 

... omdat ons zo lang verteld werd dat we waardeloos, dom, ... waren en het niet zouden redden zonder hen. We geloofden dit op de duur. 
... omdat we doodsbedreigingen ontvingen en niemand ons geloofde.
... omdat we gestalkt en bedreigd werden en de politie er niets aan deed.
... omdat we de conflicten in onze relatie gewoon niet opgelost kregen, wat we ook probeerden.
... omdat we na de relatie hun masker zagen afvallen en beseften dat ze ons niet graag zagen en zelfs niet eens gewoon tof vonden. Ze haatten ons. 
... omdat niemand onze angst over hen serieus nam en dacht dat we overreageren als we vertelden dat ze ons wilden vermoorden. 
... omdat ze ons leven wilden verwoesten. 
... omdat ze bedreigingen uitten die altijd net onder de radar van de politie of het gerecht vlogen. 
... omdat we het gevoel hadden dat onze eigen advocaat, het gerecht en de politie de dader zijn kant koos. 

Depressief

... omdat we ons zo alleen voelen.
... omdat we het gevoel hebben dat niemand ons begrijpt. 
... omdat we nergens geholpen worden, gewoon omdat er geen fysiek geweld aan te pas kwam. 
... omdat we onze kinderen niet tegen hun misbruik konden beschermen en zij nu ook in de brokken delen. Het lijkt alsof de rechtbank of de politie altijd de kant van de dader blijft verdedigen in plaats van die van het slachtoffer. Alsof het systeem weerloze kinderen in handen van daders van huiselijk en emotioneel geweld blijft stampen.
... omdat ze onze eigen (klein)kinderen opstookten tegen ons en smeercampagnes lanceerden over ons. Nu denken mensen dat we allerlei smerige dingen deden die niet waar zijn.
... omdat we het gevoel hebben dat ze een stuk van ons leven gestolen hebben. 
... omdat we moeilijk aansluiting vinden bij andere mensen en ons eenzaam voelen in de groep.

Murw

... omdat we hun zotte redeneringen en irrationeel gedrag proberen goed te praten en een plaats te geven. 
... omdat we opgeven om dingen te ondernemen en mensen te zien, want dat veroorzaakte toch alleen maar ruzie en problemen.
... omdat we nooit boos of gefrustreerd mogen reageren op hun gedrag, want dan hebben wij 'lange tenen' en dus kroppen we jarenlang alles op. 
... omdat onze gevoelens zolang in het belachelijke zijn getrokken, dat we op de duur niet meer weten hoe we moeten voelen. 
... omdat we na jaren huwelijk gewoon aan de kant geschoven worden en genegeerd worden, alsof we nooit bestaan hebben.
... omdat we al hun leugens en excuses geloofden, hun snode plannetjes vaak mee uitgevoerd hebben, en ons daar nu voor schamen.

Boos

... omdat wij het beste van onszelf gaven en we behandeld werden als een zak stront. We plooiden ons dubbel voor iemand die ons niet eens kon verdragen.
... omdat we zo lang gebleven zijn. 
... omdat goedbedoelende vrienden of advocaten of familie zeggen dat je moet bemiddelen of dat er altijd twee kanten zijn aan een relatie die niet werkt. 
... omdat we zo lang werden gemanipuleerd.
... omdat we niet geloofd worden omdat we niet geslagen werden.
... omdat mensen zeggen dat we moeten verder gaan met ons leven, terwijl wij het gevoel hebben dat we muurvast zitten.
... omdat ons leven financieel en emotioneel kapotgemaakt is. Wij mogen de brokken oprapen, hun roddelcampagnes verdragen en alles alleen beredderen, terwijl zij gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. Het lijkt alsof zij geen healing te doen hebben, alleen wij moeten een heel verwerkingsproces doorlopen. 

Schuld en spijt

... omdat we de beste jaren van ons leven opgegeven hebben in deze 'manipurelatie'. 
... omdat we het beter voorhadden met onze kinderen en geen idee hebben hoe we hierin verzeild geraakt zijn.
... omdat we ons lieten manipuleren om te blijven, elke keer als we de moed hadden om te vertrekken. Ze waren ziek, gingen afkicken, gingen een job zoeken, niet meer roepen, in relatietherapie, etc... Zij hadden een slechte jeugd gehad en jij moest hen helpen...
... omdat we niet eerder vertrokken.
... omdat ze ons het gevoel geven dat wij hun leven kapotgemaakt hebben en dat alles ons fout is. 
... omdat we onze volwassen kinderen dezelfde destructieve relaties zien aangaan en beseffen dat wij model stonden hiervoor. 

Schaamte 

... omdat we hun gedrag verkeerd beoordeeld hebben en het niet vroeger zagen.
... omdat we niet kunnen uitleggen waarom we zolang zijn gebleven.
... omdat onze kinderen zagen wat er aan de hand was.
... omdat we overreageerden als we in relatietherapie waren met hen, waardoor de therapeut nu denkt dat wij het probleem zijn.
... omdat we hen soms nog missen en van onszelf walgen dat we dat doen. 
... omdat we toch nog de telefoon opnemen als ze bellen, om na het gesprek weer te constateren dat ze ons uitgescholden en gemanipuleerd hebben.
...omdat we er niet overgeraken, en nog steeds paranoïde zijn over 'wie er nog een agenda heeft' en moeite blijven hebben met het vertrouwen van anderen. 

DIT is hoe het voelt om een relatie te beëindigen met een narcist.








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten